5 Tips voor een Family First vakantie!

Vakanties! Altijd weer een mooi momentje om even 100% van je tijd door te brengen met de family. Geen werk, geen laptop (oké, alleen om dit blog te schrijven dan), geen mobiel, geen stress!

 

Wat helpt bij zo’n family-first vakantie; tickets richting een zonnig-oord. In ons geval; Athene. Ons favoriete toevluchtsoord als de zon ook maar een beetje gaat schijnen. We komen er al jaren, weten de leukste speeltuinen (met terras voor papa en mama), lekkerste restaurants (met  bediening die dol is op kinders), en een dozijn stranden waar speelkameraadjes in alle talen te vinden zijn.

 

* Tip 1 * Bewandel de bekende weg
Kies een bestemming waarbij jij en je kroost, zonder de lonely planet/tripadvisor (lees; uren voorbereiding achter een laptop), direct kunnen beginnen met genieten. Een bestemming waar je vaker komt, of waar je goed bevriend bent met een stel locals die je op sleeptouw nemen. Zo verlies je geen tijd aan zoeken naar dat ene restaurant waar kinderen best op het tafelkleed mogen kleuren en voel je je ook niet verplicht om cultuur te snuiven. Je komt er immers vaker of hebt allang die trekpleister oudheden/musea gezien! Overigens kan dat uiteraard best in eigen land zijn. Budget vriendelijk en alle kinderen hebben vakantie; dus snel veel vriendjes die dezelfde taal spreken!

 

Ondanks dat ik dol ben op lijstjes en het liefst de koffers al 2 weken ingepakt en klaar heb staan, moeten er meestal op het laatste moment tassen en koffers gevuld worden. Het gebeurt dan ook regelmatig dat eenmaal aangekomen op bestemming, er ineens maar 2 onderbroeken voor dochterlief zijn ingepakt. Voor een vakantie van 14 dagen… Of de zonnebril nog thuis ligt. Maar ook toilettassen zijn achtergebleven, slippers, lievelings-kleurboeken, zonnebrand, een vest voor de koude avonden (we rekenen immers op 30 graden) en meer van dat soort “essentiële” vakantie-attributen ontspringen het Home-Alone avontuur niet.

 

* Tip 2 * Geen Paniek!
Iedereen weet, vakanties met kinderen lijken een volksverhuizing. Hoe kleiner het grut, hoe meer spullen er mee gaan.Een lijstje kun je natuurlijk altijd maken. Mits je niet iets vergeet op je lijstje te vermelden en de tijd neemt om deze rustig door te nemen voor vertrek. Maar! We gingen op vakantie om te ontstressen; Dus geen paniek! Alles, ja echt alles, kun je ter plekke kopen. En anders vind je heus wel een acceptabele vervanging (lees; goedmakertje) Hoe leuk is het om op vakantie je dochter die (afgrijselijke) Disney onderbroeken te laten uitzoeken. Of een nieuwe zonnebril aan te schaffen? Die zon schijnt nou eenmaal veels te fel! Dus probeer al te ontstressen op het moment dat je je “Out of Office” aanzet. Vul die koffers en tassen met alles wat je in ieder geval niet vergeet. De rest komt wel.
Oja, vergeet niet je kroost. Dat is misschien iets tè Home Alone-achtig.

 

En dan landen we op de o-zo-bekende luchthaven in Athene. Alleen de geur van sinasappelbomen, zee en dat heerlijke briesje is genoeg om dat laatste beetje stress totaal te doen verdwijnen! Gelukkig ben ik een compleet ontspannen reizigster, en met mij mijn mini-me (goed voorbeeld doet volgen). Zo ontspannen dat ik uren ronddwaal in de terminal, een boekje lees, koffie drink, nog even 5 tijdschriften koop en rustig naar de gate slenter. Wij hebben nooit haast. Nee, ik ben nog nooit te laat geweest. Oké, misschien 1 (of 2?) keer omgeroepen…
Dit in tegenstelling tot manlief. Die het liefst 3 uur van te voren op Schiphol is en zich (als het aan hem ligt) direct naar de gate verplaatst. Ik noem het reis-stress. Stress om te laat te zijn, stress om in de file te staan, stress om lange rijen bij de douane, stress om teveel kilo’s in de koffers. Je snapt het, dit zorg weleens voor een discussie of twee. Gelukkig vinden we wel een middenweg. Maximaal 5 minuten na boarding tijd bij de gate en iets eerder dan ik eigenlijk wil van huis vertrekken. Maar wel die gezichtscrème en nieuwe lippenstift scoren!

 

* Tip 3 * De gulden middenweg is het meest gezellig
Je hebt alle tijd op vakantie om te onthaasten (zie ook tip 4!). Je hoeft ook niet als allereerste dat vliegtuig in. Of stug voor die bagageband te blijven staan, ookal staat er op het scherm dat de koffers pas over 10 minuten volgen. Relax. Ontspan. Als er iets op je pad komt waardoor je niet exact twee uur van te voren incheckt, dan is dat maar zo. Je kunt niet door die file heen cruisen, en een lange rij bij de douane lost zich ook niet ineens op. Verschilt jouw reisgedrag behoorlijk van dat van je partner? Ga er niet over discussiëren maar zoek de middenweg. Wel zo gezellig en ook dan kom je op de plaats van bestemming.

 

En dan zijn we er. Onze koffers waren er als eerste. Karma omdat we niet als gekken stonden te dringen bij die bagage band! En de huurauto, onze tijdelijke “Witte Bliksem”, is met wat krasjes hier en daar perfect voor de Atheense wegen (lees: chaos). Met de raampjes open richting “thuis”. Dat het een beetje muffig is in ons appartement geeft niks. Balkon deuren open, schoenen uit, slippers aan. Stiekem zijn we best wel moe. Omdat onze vlucht om 7uur vertrok. En we dus, om manlief te behagen, om 4uur al onderweg waren. Met een stuiterende 6-jarige die niet slaapt, en ons vanaf 4 uur ’s ochtends de oren van het hoofd kletst. Oja, ze viel ook pas om 21.00 in slaap de vorige avond.. Dus ja, we zijn best wel moe. En hongerig.

 

* Tip 4 * Heb geen haast of laat je horloge thuis
Je hebt een huisje, appartement, hotelkamer, caravan of tent. Maakt eigenlijk niet uit. Zolang jullie er blij van worden. Bij aankomst hoef je niet direct die koffers uit te pakken. Je hoeft ook heus niet meteen al die familie af te gaan die ter plaatse woont. Het is vakantie. Je bent er nog wel even. Die kleren zitten prima in die koffer. En die familie loopt ook heus niet weg. Een als je moe bent, dan doe je toch even een korte siësta? Of zet je de kids even met een boekje op de bank. Neem wat te drinken en ontspan! Je hebt echt alle tijd van de wereld. Althans probeer dat gevoel te creëeren. Ontbijten doe je wanneer jullie daar zin in hebben. Je hoeft echt niet als eerste op dat strand te zitten of naar die speeltuin. Even uitslapen mag ook heus op vakantie. En nee, mijn kind weet ook niet wat uitslapen is. Ja, op maandagochtend na de vakantie, als we allemaal weer om 7uur op moeten staan en zij snurkend om 7.30 nog even omdraait. Maar je mag zelf best even uitslapen. Het fijnste is dat natuurlijk met manlief, dus dan maar even een filmpje op de iPad, een boekje, spelletje of kleurboek voor de kids. Dat maak je wel weer goed met dat enorme zandkasteel dat je vanmiddag gaat maken. Dus neem de tijd, je hoeft nergens stipt te arriveren. Dat komt wel weer na de vakantie.

 

Nu zijn wij redelijk goed in dat zogenaamde onthaasten. We oefenen ookal een paar jaar. Inmiddels zijn we professionele-onthaasters. Dus die koffers gaan gewoon weer dicht. Na even snel drie korte broeken en zwembroeken eruit gegraaid te hebben. We rijden naar het strand, bestellen meteen bij onze lievelings-strandtent die favoriete salade en pasta. Na een paar uurtjes scheppen en lezen, zijn we toch wel heeeeel erg moe. Dus tijd om, om 18.00, even te slapen. Dat kan best. We gaan daarna wel weer wat eten. Of niet. Dochterlief snurkt de hele nacht door en wij nemen genoegen met een Pita Gyros van de snackbar op de hoek. Om 21.00 slapen we ook. Dag 1 was een succes! Totaal ontspannen en precies wat we nodig hadden. (Ja, om 6.30 was er alweer iemand wakker. Denk aan; uitslapen & iPad, boekjes en kleurboeken)

 

* Tip 5 * Volwassenen hebben ook vakantie
Ook jij bent op vakantie. Je kind geniet nog veel meer van deze paar dagen family-time als Pap & Mam het naar hun zin hebben. Dat heb je niet met een doodmoe kind en ook niet om 18.15 in een leeg restaurant. Pas je daarom aan de lokale cultuur aan. Zo’n siësta is natuurlijk fijn met kleine kinderen. Die slapen toch altijd ’s middags. Maar zelfs ons niet-zo-kleine kind proberen we ’s middags even te laten ontspannen (soms met succes een slaap-siësta). Wij willen namelijk niet om 18.15 al in dat restaurant zitten. Omdat dochterlief anders te moe is. Wij hebben ook vakantie. Daarbij, slapen kan altijd en overal. Ook als je al 1.28m bent vinden we wel een plekje voor je. Dus om 20.30 uiteten kan best. Is alleen maar super cool. Uiteraard zorgen we dat er iets voedzaams in dat buikje zit rond een uur of 18.30. Kleine kids kun je gewoon in bed leggen. Tegen de tijd dat jij gedoucht en aangekleed bent slapen ze als een blok. Je tilt ze in een buggy (of ze lagen daar al) en hobbelt naar een restaurantje. Merken ze niks van. Grote kids neem je gewoon mee. Kleurboek & stiften zijn prima vermaak. Daarvoor is het vakantie. Worden ze moe dan heb je dat dekentje in je tas en schuif je twee stoelen tegen elkaar aan. Kun je mooi nog even een wijntje drinken terwijl het grut ligt te slapen. Echt, dat kan. Kunnen ze tegen. Wij houden ook van rust en regelmaat. Maar een beetje verandering tijdens een vakantie kan heus geen kwaad.

 

Inmiddels is het einde dag 2. Vanmorgen is een super hippe zonnebril aangeschaft voor dochterlief (ja, die waren we vergeten). Daarmee is de hele dag op het strand gespeeld, gelezen en gepuzzeld. We hebben zelfs even gezwommen (koud!). Bij thuiskomst is iedereen gedoucht en hebben we allemaal even gerelaxed. We hebben immers geen haast en ook nog geen honger. Oke, m’n laptop is open geweest. Maar bloggen ontspant ook! Tijd voor een hapje eten in een restaurant aan de kust. Griekse familie erbij, kleurboeken, deken en Knuffel Konijn in een tas. Nog 12 dagen vakantie…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *