“Ik luister wel, maar als ik geen zin heb, doe ik het niet”

Ons Aapje gaat inmiddels weer naar school. Gelukkig.

Inderdaad, ik ben zo’n moeder, die na 6 weken vakantie denkt; Waarom duurt die vakantie zo lang??

Preview

Mochten jouw Mini’s nog niet oud genoeg zijn om “Nee” te zeggen, of heb je (nog) geen kinderen, bij deze een kleine preview van onze laatste twee weken;

“Mam, mama, maaam, mama, mam, mama, maaaaaam, MAAMAAAAA” –> Mama is even de was aan het ophangen, in de tuin. Dus als je liggend in bed op zolder roept, dan hoort ze je misschien niet. Ja, wel als je KEIHARD schreeuwt. Dan wel.

“Mini, waarom luister je de laatste tijd helemaal niet?” –> “Ik luister wel Mama, maar als ik geen zin heb, dan doe ik gewoon niet wat je vraagt”. Oooh ok. Gelukkig hebben we dat helder.

Zwetend een 305cm breed en 76cm diep zwembad opzettend, op de heetste dag van het jaar. Want die laatste paar vakantiedagen verdienen ook een feestelijke activiteit. “Mam, ik heb niks te doen. Het is zo heet.” –> Wat dacht je van zwemmen, in dat zwembad. Dat we nieuw gekocht hebben, en net hebben opgezet, en nu 9.000 liter water bevat?

“Mama, waar zijn mijn stripboeken?”

“Ik heb ze niet, volgens mij heb jij ze op de bank gelezen”

“Jij hebt ze weggegooid. Waar zijn ze? Zeg het nou! Oooooh ik wil mijn stripboeken!”

“Kijk eens in dat laatje waar je alles in propt als ik vraag of je iets op wilt ruimen…?”

“Ja, daar liggen ze. Waarom leg je ze daar Mama? Ze horen in de kast!”

–> Klopt. Ze horen in de kast.

Dankbaar of verwend?

Goed, je snapt mijn punt. Naarmate het begin van het schooljaar nadert, vraag ik me steeds vaker af; Verwennen we ons Aapje iets teveel? Dankbaarheid voor wat je hebt, lijkt soms ver te zoeken. Daarnaast leest Mini alles wat los en vast zit, wat ervoor zorgt dat ze ons telkens op eigenwijzere manier een weerwoord lijkt te geven. Er is nog geen nood aan de man, gelukkig zijn er ook momenten waarop haar beleefdheid en vriendelijkheid ons verbaasd. Vooral bij andere mensen. Leuk.

Orthopedagogische boeken afgestoft

Toch fijn dat we die studie Orthopedagogiek niet voor niets hebben gedaan. Niks leukers dan op je eigen kind experimenteren! Dus kan jouw kind ook wel een beetje dankbaarheid gebruiken, zeurt het vaak in de auto dat het lang duurt (ookal ben je op weg naar een dierentuin, voor haar…), heeft het een ijsje gekregen maar is dat ineens te koud (gek he?), liggen de kasten vol speelgoed maar weten ze zich toch te vervelen? Een paar tips, gewoon om je Mini iets bewuster te maken van alle leuke, mooie dingen in het leven. Zodat ze met een beetje meer geduld, dankbaarheid en vrolijkheid die laatste paar (lange) vakantiedagen met je doorbrengen.

  • Als de Mini begint te “klagen” hoef je ze alleen maar af te leiden. 

Situatieschets: Je staat in de file, op weg naar het strand. Want het is 30 graden. Zwemmen met het hele gezin! Net als de rest van Nederland. Dus het ritje duurt wat langer. De Nijntje CD staat op repeat. Het is warm. “Ik wil niet meer rijden, heb het warm, waarom duurt het zo laaaaaaang?”

Nu kun je gaan uitleggen dat heel Nederland naar het strand wil, en dat we allemaal met de auto gaan. En de Nederlandse wegen een beetje vol staan. Dat iedereen het warm heeft, ook Papa en Mama. Maar dat jullie er echt bijna zijn. Right, dat heeft natuurlijk totaal geen effect. Want wat is bijna? Na 2 minuten herhaalt zich exact dezelfde situatie. Ga terug naar start.

Afleidingsmanoeuvre: “Mini, wat vind jij het allerleukste om te doen op het strand?” OF “Mini, hoeveel zandkastelen ga jij straks bouwen?” OF “Mini, kijk eens naar buiten, welke auto (vervang door willekeurig object) vind jij het allermooist?”

Je snapt het, stel een vraag. Vooral een vraag die jouw Mini laat nadenken over iets wat hij/zij leuk/mooi/grappig/spannend vindt. Iets waar je blij van wordt. Je raadt het al.. iets waar je dankbaar voor bent.

 

  • Als de Mini’s zich vervelen doneer je speelgoed.

Situatieschets: Het regent. Je hebt zojuist een marathon rummikub achter de rug. Ook zijn er al 2 puzzels af (1000 stukjes) en 4 kleurplaten gekleurd. “Maaaamaaa, ik heb niks te doen. Het is zo saaaaaaai”.

Je kunt natuurlijk nog 35 andere spelletjes gaan doen, knutselen, samen koken, in de regen gaan rennen of iets in die trant. Maar de meeste moeders (lees: ik) zijn na een halve dag kinderen vermaken wel klaar. Mama’s willen ook even Mama-tijd. En kinderen kunnen best even alleen spelen. Vooral in een vakantie, die 6 weken duurt.

Tactiek: “Luister, je kasten liggen vol speelgoed. Maar het is eigenlijk zonde als we daar niet meer mee spelen toch, omdat je het saai vindt? Al die kindjes die maar 1 spelletje hebben of zelfs helemaal niks, die hebben pas niks te doen. Hier heb je een grote doos. Ga eens in je kast kijken wat daarin mag” –> Bingo! Niet alleen worden de kasten opgeruimd, maar je Mini komt geheid iets tegen dat echt heel cool speelgoed is. Alleen het lag helemaal achterin de kast. Dus het was een beetje vergeten. Daarnaast komt die doos heus wel vol. Of halfvol. En help je zo ook de wat minder bedeelde kids. Kind blij, Mama blij.

 

  • Wil de Mini niet slapen dan ga je er even lekker bij liggen

Situatieschets: Na een dag  [ …. ] (vul in met geliefde activiteit) is iedereen moe. Mini’s liggen schoon en slaperig in bed. Papa en Mama op de bank, klaar voor een nieuwe aflevering [ …. ] (vul in). “Mammaaaa, ik kan niet slapen / Er is een vlieg / Ik wil meer licht / Het is warm / Ben niet moe” Je weet dat er niks is. Ze zijn moe. Dat kan niet anders. Jij bent zelfs moe.

Je kunt boos worden, lampjes aan doen, vliegen wegjagen, ramen openzetten, schapen tellen, kriebelen en verhaaltjes lezen tot je een ons weegt. Of….

Truc: Jij bent moe. Zij zijn moe. Ga even lekker naast je Mini liggen (ook in een peuterbed pas je heus). Niet meteen in slaap vallen! “Lieve Mini, wat vond jij het allerleukste van vandaag?” “En wat het allerstomste?” Dit is het fijnste moment van de dag. Je hoeft nergens meer heen. Die nieuwe serie is er morgen ook nog. Door samen te kletsen over de dag krijgt je Mini even die persoonlijke aandacht. Maar heb je ook even de ruimte om allebei te vertellen wat je wel en niet leuk vond. Bijvoorbeeld toen het Aapje stampvoetend om een ijsje stond te drammen. Nu hoef je niet boos te zijn, maar kun je het rustig bespreken. Daarna (misschien na een paar schaapjes tellen) valt jouw spruit vanzelf in slaap. Toch? Anders doe je alsnog even dat lampje aan/raampje open/kriebeltje.

 

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *