In de ban van eitjes

Nee, het is inderdaad nog geen Pasen. Toch zijn we in de ban van eitjes. De afgelopen twee weken zijn we om de dag in het ziekenhuis. Op zoek naar dat ene eitje. Even een klein biologie lesje;

Elke maand rijpen er eiblaasjes in je eierstokken. Deze eiblaasjes worden ook wel follikels genoemd. Vraag me niet waarom, ik vind het ook een vreemde benaming (wat is er mis met de naam eiblaasjes?). Maar goed, zo’n follikel is een eicel met daar omheen cellagen die de eicel van voeding en dergelijke voorzien. Nu rijpen er gemiddeld zo’n 20 follikels verdeeld over beide eierstokken, gedurende 1 menstruatiecyclus. Dat wordt best een krappe bedoeling in zo’n eierstok. Daarnaast moet je het ook zien als een soort van wapenwedloop. Per cyclus is er namelijk maar 1 follikel die de grootste mag worden. Een soort van Mini Playback Show; “Er kan er maar 1 de winnaar zijn” zeg maar*. Alleen in deze show sterven de overige follikels af (aaah, zielig). En groeit de ster van de show door tot de grootte van een kers. Ten tijde van dit hele gebeuren, bereid je baarmoeder zich op een eventuele innesteling van de eicel voor door een slijmlaag te vormen. Volg je het nog een beetje?

Het hoogtepunt is de eisprong. Ongeveer rond de 11e dag van de cyclus geeft de follikel extra oestrogeen af waardoor je lichaam hypofyse luteïniserend hormoon gaat produceren (leuk woord voor Galgje!). Laten we dat hormoon even LH noemen :). Die zogenaamde LH piek kun je meten in je bloed en urine en zorgt ervoor dat die mega-kers-eicel springt. Tadaa: dat is je eisprong. Vergelijkbaar met het moment dat de ballonnen naar beneden vallen en de aftiteling volgt bij de Mini Playback Show.

Goed, nu je weer up to speed bent wat betreft het ontstaan van Mini’s, terug naar het eieren zoeken. We zoeken dus mijn Mini Playback Show ster. Dat betekent om de dag voor een echo bij een van de lieftallige fertiliteitsartsen. Je wilt de follikel in kwestie vinden voordat hij “springt”. Sterker nog, wij bepalen wanneer hij springt. Er is immers niets aan winnen bij de Mini Playback Show als je geen ballonnen en zingende Hennie Huisman krijgt. Dus als de follikel in kwestie groot genoeg is, prik ik mezelf met een hormoon injectie. Die injectie zorgt ervoor dat we heel precies weten wanneer die ballonnen (Hennie mag thuis blijven) nodig zijn. Na de injectie is het de bedoeling dat we binnen 1 dag in het Ziekenhuis zijn voor een inseminatie. Zoiets dat ze ook bij koeien doen, ja. Daarover later meer.

In principe is zo’n echo om de groei van de follikels te checken zo gepiept, want er zijn niet veel verstop-plekjes. Het lijkt er alleen op dat mijn follikels wat podium-vrees hebben. We hebben een gegadigde gevonden, welke beduidend groter is dan de rest. Maar nog niet groot genoeg. Dat betekent wachten en over 2 dagen weer een echo… Spannend. Het is al wat als je samen besluit een Mini te creëren, maar nu zoomen we wel heel erg in op de creatie. Volgende week meer!

*Soms komen er meerdere follikels vrij bij een eisprong (meerlingen), dat zijn zeg maar de Backstreet Boys, Nick & Simons of K3’s onder de follikels.
–> Bronnen: Heel veel fertiliteitsartsen, fora, eigen ervaringen en een aantal boeken;
“Making Babies: A Proven 3-Month Program for Maximum Fertility,” door Sami S. David and Jill Blakeway
“What He Can Expect When She’s Not Expecting,” door Marc Sedaka
“Zwanger worden” door M. Croon

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *