Maak kennis met Dokter V.

Een kleine fast-forward naar een maandje geleden –>

Na de lichte paniek in fase 2 zijn we overgestapt naar: Dit is Stom! We proberen nu al 9 maanden zwanger te worden, maar de natuur werkt niet mee. We hebben nog maanden het “Laat het Los”-mantra herhaald, maar ook dat mocht niet baten (gek he?!).

Gelukkig vindt de huisarts dat ook en gaan we naar een fertiliteitsarts. Puur voor wat diagnostisch onderzoek. Allebei krijgen we een mooie vragenlijst mee. Bij mij wordt bloed geprikt. Zo op het eerste oog, is er niks geks. We zijn gezond en leven gezond. Of we dan ook nog even willen uitleggen hoe we het precies aanpakken. Uhm, ok. Natuurlijk willen we met een wildvreemde vent ons seksleven bespreken. Geen probleem!

Dokter V

Ook de fertiliteitsarts, laten we hem Dokter V noemen, verbaast zich over onze verwoede pogingen zonder resultaat. Gelukkig stuurt hij ons niet naar huis met meer “Laat het los” -uitspraken. Hij wil serieuze onderzoeken. Beginnend met een HSG. Klaarblijkelijk een niet erg prettig onderzoek voor vrouwen. Yay! ik kijk er nu al naar uit. Manlief heeft het iets makkelijker. Hij mag met een leeg potje naar huis, “gelieve deze vol weer in te leveren”.

Onderzoeken dan maar…

Die HSG is bedoelt om te checken of eileiders en eierstokken toegankelijk zijn. Er wordt een röntgenfoto gemaakt terwijl er contrastvloeistof door je reproducerende onderdelen stroomt. Klinkt als een feestje toch? Laten we het vooral niet teveel over de hoe- en wat hebben. Google het maar even als je meer details wilt! Conclusie; niet-erg-prettig is een behoorlijk understatement. Zeg maar gerust; heftiger dan een bevalling. Mannen boffen maar.

De uitslag van mijn onderzoek is niet zoals we gehoopt hadden. Er is geen vrij-baan in mijn eileiders. Een ervan werkt top. De ander weigert het blauwe vloeistof toe te laten. Concreet betekent dit dat de zaadcellen niet de eicel(len) kunnen bereiken die vrijkomt bij de eisprong*. Als dit het geval is bij slechts 1 eileider is er nog steeds geen nood aan de man. Zwangerschapskansen verminderen slechts met 10%. Desalniettemin wil Dokter V graag een kijkoperatie inplannen. We gaan onder narcose de boel van binnen eens even onder de loep nemen.

Mannen en potjes

Alsof mijn weigerende eileider niet genoeg was, blijkt ook manlief het potje iets te nonchalant te hebben gevuld en vervoerd.

Voor mannen is dat toch een ding. Ondanks dat wij vrouwen met pijn en moeite onderzoeken moeten doorstaan, is het resultaat van de inhoud van zo’n potje toch wel vele malen belangrijker. Nu blijkt het resultaat niet helemaal je-van-het. Maar niet gevreesd, Manlief krijgt een tweede poging. Klaarblijkelijk gaat er bij het transport nog weleens wat mis bij mannen. Zaadcellen worden niet echt happy van airco’s en hobbelige autoritjes. Dus er wordt een kamertje geserveerd naast het lab. Gelieve het potje na vullen, warm af te geven aan de lieve zuster.
De romantische-omgeving, ziekenhuisgeur en misschien ook wel die plakkerige boekjes hebben hun werk gedaan. Vlak voordat ik 2 weken later onder narcose wordt gebracht deelt Dokter V mij lachend mede dat Manlief “Schitterend Zaad” heeft. Drie keer raden waar ik over droomde tijdens die narcose 😉

*Lees er even een biologieboek op na als je geen idee hebt waar dit over gaat.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *