Misselijk, wat doe je eraan?

Dan is het (eindelijk) zover, je bent in de wolken. Weinig mensen weten het nog maar, maar je hebt het idee dat het aan alles te zien is! Er is namelijk een Mini in de maak. Omdat je het geheim houdt en nog niet dagelijks met luiers en kinderwagens in de weer bent vergeet je het af en toe… Alhoewel, het feit dat je de hele dag misselijk bent, niet aan eten moet denken, of eigenlijk juist de hele tijd aan eten denkt, waardoor je dus weer misselijk bent, is een redelijk storende reminder.

Een van de bekendste kwaaltjes bij een beginnende zwangerschap is “morning-sickness”. Die gek genoeg, zich niet alleen beperkt tot de morning. Waarom niet? Omdat hormonen geen horloge hebben natuurlijk! De oorzaak voor deze misselijkheid is niet helemaal duidelijk, waarschijnlijk is je lichaam van slag door de grote hoeveelheid hormonen die door je lijf gieren en de vele veranderingen die het nu ondergaat. Arme jij.

Resultaten uit het verleden, zijn in dit geval ook zeker geen garantie voor de toekomst. Dus ondanks dat ik bij mijn eerste zwangerschap van geen enkel kwaaltje last heb gehad, hoeft dit helemaal niks te betekenen voor de komende negen maanden. Yay!

Dus vanaf een week of 7 begint het feestje. De hele dag voel ik me slap, misselijk en moet ik niet aan eten denken. Niet alleen gekke geurtjes doen mij kokhalzen maar ook als iemand over zijn ontbijt begint te praten probeer ik met frisse lucht mijn gedachten op iets anders te brengen. Het leuke van dit “kwaaltje” is dat je juist moet eten. Want een lege maag, maakt het hele gebeuren nog een tikkeltje erger.

Dus als newbie op het gebied van “morning-sickness” heb ik maar eens alle tips verzameld die te vinden zijn op het web om dit kwaaltje te minimaliseren….

Heb jij nog tips? Laat ze achter in de opmerkingen!

– Drink af en toe een glas cola. Geen light, maar gewone normale cola. Geen paniek, de cafeïne in cola is slechts 18mg, volgens het voedingscentrum moet je als zwangere je cafeïne inname tot 300mg per dag beperken. Een glaasje kan dus geen kwaad. Door de cola komt er een filmlaagje in je maag wat er voor kan zorgen dat je je minder misselijk voelt.

– Neem voordat je uit bed komt een bakje yoghurt, rijstwafel of cracker. Het gevoel van een lege maag zorgt vaak ’s ochtends voor de ergste misselijkheid. Dus manlief aan het werk zetten en elke ochtend een ontbijt op bed!

– Werkt bij mij als een tierelier. Groente smoothies en sappen. ’S Ochtends gaan er een aantal stukken fruit en groente in de blender, gemengd met wat kokoswater. Niet alleen mega-gezond (nee, ik Slowjuice niet, ja dat is ietsjepietsje minder gezond), maar ook handig voor onderweg. Zo heb je altijd iets gezonds bij je en is de kans kleiner dat je een lege maag hebt.

– Misschien heb je het door, maar je wilt ten alle tijde voorkomen dat je maag leeg is. Niet alleen omdat hongerige, zwangere vrouwen niet te genieten zijn, ook omdat je dan dus misselijk wordt. Eet daarom in kleine porties.

– Zorg ervoor dat je altijd iets te snacken bij je hebt voor onderweg. Een pakje crackers, granola-reep, appel, of dus dat gezonde sapje, zorgt ervoor dat je nooit in paniek op zoek hoeft naar iets te knagen. Daarnaast voorkom je ook dat je steeds naar de koekjestrommel op werk grijpt.

 

 

– Om je maag wat te kalmeren drink je een kopje (lauwe) thee. Over groene thee zijn de meningen dan weer verdeeld (want niet goed voor de bebe), maar kamille thee of rooibos, eventueel zonder cafeïne kan geen kwaad.

Heb jij nog tips? Of een ander kwaaltje waar je graag wat tips voor ontvangt? Laat het ons weten!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *