De score en Terugplaatsing na punctie!

We hadden even nodig om bij te tanken na de valium-trip maar zijn weer helemaal up and running. Twee dagen na de eicel-punctie bellen we naar de VU waar ze de eicellen geteld hebben en in de broedstoof hebben geplaatst. Een broedstoof klinkt een beetje als een soort kippenren, maar met al die eieren komt het ook wel op hetzelfde neer.

Onze score is 5 eicellen, netjes gezien we er eigenlijk drie verwacht hadden. Vanaf eipunctie tot terugplaatsing hebben ze 3 dagen om bevrucht te worden en zich te gaan delen (gaat heen en vermenigvuldigt u.. zoiets). De kans dat de eicellen zich “laten” bevruchten hangt af van de kwaliteit van de eitjes en van het zaad. Uiteraard speelt daar je leeftijd een rol in. Gelukkig ben ik nog lang geen dertig (whoop whoop), dus we verwachten dat mijn eitjes er picobello uit zien. Gemiddeld worden 80% van de eicellen bevrucht na een eicel punctie. Wij gaan voor de IVF methode, waarbij zaad en eitjes in een schaaltje hun eigen ding kunnen doen. Een andere methode is ICSI, hierbij kiest de laborant het knapste zaadje en injecteert deze in de eicel, de kans op bevruchting ligt hierbij iets hoger. Echter, zolang er geen reden is voor deze methode doen we het op de meest “natuurlijke” wijze…

Wij horen dat eigenlijk alle eicellen zijn bevrucht! Yes! Helaas zijn het de iets te ijverige zaadcellen die het goede nieuws verpesten. Vier van de vijf eicellen hebben namelijk drie celkernen. Wat?? Een drieling? Nee, zeker niet. Een embryo met driecelkernen wordt gezien als een abnormale embryo. Deze zullen zich dan ook nooit verder ontwikkelen tot een gezonde foetus. Helaas pindakaas, maar niet getreurd. We hebben immers 1 eicel die er perfect uitziet! Embryo’s worden gescoord aan de hand van het aantal delingen. Na 2 dagen zou een embryo gemiddeld 4-cellig moeten zijn, na 3 dagen 8-cellig. Onze embryo is op dag drie 8-cellig. Tijd om hem/haar terug te plaatsen in mijn eigen broedstoof!

De Terugplaatsing is een piece of cake. Los van de 35 controle momenten, is dit uw embryo? Is dit uw man? Is dit uw geboortedatum? We checken even of de embryo nog leeft (graag!), is dit uw naam? Is dit uw geboortedatum (ja nog steeds..). Na deze routine checks wachten we op de laborant, oftewel de eerste babysitter van ons potentiele tweede kind. Hij checkt (alweer) of de embryo nog leeft en brengt hem/haar naar de behandelkamer. Ook is hij degene die het kleintje terugplaatst. Op een scherm zien we een ieniemini luchtbelletje dat achterblijft in mijn (gastvrije) baarmoeder. Of we nog even willen wachten, dan checkt (alweer een check?!?) de laborant of de embryo wel echt uit het buisje is verdwenen… Uuhm ok, vooruit.

Yes, “het “zit erin! Het is de bedoeling dat de embryo zich innesteld en zich verder gaat delen. Tijd om te wachten. Twaalf dagen om precies te zijn. En oh ja, om het uber gezellig te maken voor de embryo,  graag deze 12 dagen drie keer per dag een dosis hormonen inbrengen. Wat? Nog meer? In balletjes vorm? Aha… De arts sluit af met “Succes! Afwachten maar en probeer het los te laten!”. Ja, die hadden we nog niet gehoord. Bedankt.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *