What to wear when pregnant!

Zwanger! Allereerst natuurlijk congrats met de kleine spruit op komst! Er gaat veel gebeuren de komende maanden. Waarschijnlijk komen er 101 dingen op je af, heb je al 24 lijstjes gemaakt en is de babykamer al bijna af. Fantastisch. Nog zes maanden te gaan.

Zoals de meeste wel weten ben ik zwanger, van een tweede. Euforisch als ik ben, heb ik natuurlijk de Babykamer al zo goed als af. Want hey, ik had een paar weken vrij, niet zoveel te doen en gewoon omdat het leuk is. Laat je vooral niet gek maken als mensen vol verbazing reageren als jij bij 15 weken zwangerschap alles al in kannen en kruiken hebt. Je bent gewoon goed voorbereid en enthousiast. Beter dan met je giga-buik in je verlof Babywinkels afstruinen. Geloof mij, onder invloed van zwangerschapshormonen maak je soms gekke beslissingen.. Dus mijn mantra; hoe eerder hoe beter!

Los van die hormonen en de klus drang veranderd er ook een en ander aan je lijf. Mag je al een tweede (of derde, vierde?) Mini verwelkomen, dan gebeurt het iets eerder dan je wilt… Bij 12 weken had ik al redelijke moeite om me in mijn normale garderobe te proppen. Bij mijn eerste dacht ik pas bij 20 weken aan een zwangerschapsbroek. Maar vooral, iedereen is anders. Wil jij na die twee streepjes op dat staafje al in een zwangerschapslegging? Lekker doen. Wacht je liever tot het echt niet anders kan. Ook prima.

Voor mij was het al snel raak. Comfort is belangrijk en daarnaast wil je natuurlijk ook nog een beetje appetijtelijk over straat. Te strakke broeken, doen niet veel goeds voor welk figuur dan ook. Dus bij deze mijn shoppinglist met items waar ik echt niet zonder kan!

Niet perse allemaal positiekleding, want een beetje leuke betaalbare outfits zijn lastig te vinden. Ook lijkt het wel alsof je zwangere-ik ineens een totaal andere fashion-smaak moet hebben gekregen. De mode-trends lijken redelijk voorbij te gaan aan de ontwerpers van positie-kleding, want die houden er een geheel andere stijl op na. Jammer, maar niet getreurd voor alles is een oplossing. Blijf vooral dicht bij je eigen stijl en ga niet ineens een rode broek kopen, als je normaal altijd zwarte levi’s 710 draagt.

Bekijk voor meer outfit inspiratie ook onze Pinterest Pregnancy Fashion board!

Broeken. Het eerste wat niet meer past. Een zwarte skinny mag niet ontbreken in je garderobe. H&M heeft fijne broeken voor kleine prijsjes, van SuperStretch tot Ankle Jeans. Ook bij ASOS shop je jouw favoriete zwangerschapsjeans. Mijn favoriet. Sowieso is deze outfit top, niet alleen is het iets wat je ook draagt als je niet zwanger bent, ook kun je zo toch nog dat fijne leren jasje aan.

Nog zo’n outfit waar je niet zonder kan. Vergt weinig positiemode, los van die broek dan. Twee broeken mogen daarom best. Belangrijker nog, fijne t-shirts en hemdjes. Ik heb er inmiddels een aantal versleten, maar word toch niet echt vrolijk van de positiemode variant. Perfect voor de almaar groeiende belly zijn de tops van ONLY, ze zijn wat langer dan normaal dus perfect om aan te sluiten op de lage zwangerschapsbroeken. Daarnaast kun je ze na je zwangerschap ook nog aan! Psst: Die jas/mantel wil je hebben! Kan misschien niet dicht, maar kun je prima open dragen en denk aan al die maanden plezier na je zwangerschap!

Strak. Alles moet strak. Had je vroeger hier en daar iets meer vet op het lijf dan gewenst en vermeed je strakzittende bodycon jurkjes, nu is strak de oplossing. In die eerste maanden weet niemand zeker of je zwanger bent, of wat kilootjes aangekomen. Daarom: Strak. Dit buikje hoef je niet te verbergen. Ik leef in bodycon jurkjes die je zomers en ’s winters (legging) kunt dragen. Gek genoeg heeft de CoolCat vaak dit soort jurkjes, worstel even door de drukke prints en veter versierde kledingstukken heen en scoor bijvoorbeeld dit jurkje. 

Had ik het al over strak? Naast jurken zijn rokken ook favoriet. Ook hier heb je (liever) geen positiemode nodig. De H&M, Zalando en ja ook weer die CoolCat, hebben rokken bij de fleet. Ik heb ze vaak in midi- of maxi-lengte, want zo’n mini-rok is niks. Daarnaast kun je ze over je buik heen dragen, en dan houd je nog genoeg stof over voor de rest van je gestel. Leuk om daar een t-shirtje op te dragen in knoop of in je rok. Doordat de rok je buik accentueert lijkt het niet alsof je 15 kilo aangekomen bent en het voorkomt meteen ongemakkelijke vragen van collega’s.

Voor de oplettende kijker, zwart is inderdaad een kleur die in mijn garderobe vaak voorkomt. Vervang gerust door een willekeurige kleur. Desalniettemin mag de legging niet in je kast ontbreken. Dit keer dan wel de zwangerschapsvariant, zit toch net even iets lekkerder en kun je fijn helemaal over je buik heen trekken. De legging van Noppies bevalt mij tot nu toe het best. Na je zwangerschap een beetje uitgelubberd en toch nog even uitlenen aan die zwangere vriendin? Gooi hem even in de droger!

Naast bovenstaande essentials zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden…

  • Je voeten kunnen groeien. Door al het gewicht en hormonen kun je platter op je voeten komen te staan. Daarnaast heb je ook nog het fenomeen vocht. Dat zich graag in je voeten ophoopt. Twijfel daarom niet als je denkt dat je schoenen te klein zitten. Het kan echt. En van te kleine schoenen wordt niemand blij.
  • Naast je voeten groeit er nog wel meer. De borstpartij laat zich meestal al in de eerste weken zien. Was je al gezegend met een fijne cupmaat, ook dan wordt het een of twee maatjes groter. Je kunt bij lingeriezaken haakjes kopen om de omvang van je huidige BH’s te vergroten, of je koopt alvast een meegroeibh. Wacht nog even met voedingsbh’s omdat je in de laatste twee maanden zo nog een maatje groter nodig kunt hebben…
  • Zomer? Dan zul je je wellicht aan zwemkleding willen wagen. Broekjes zijn vaak geen probleem mits wat lager uitgesneden. Bezuinig niet op een fijn topje waar je je lekker in voelt en die voldoende steun geeft.
  • Vesten, jasjes, blouses, zolang het maar open kan. Kledingstukken die je vast al wel in je kast hebt hangen of met een goed geval kan aanschaffen (want daarna kun je ze ook nog aan!). Zolang je er een strak t-shirt of hemdje onderaan trekt, kom je fashionable voor de dag.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *