Wat er vooraf gaat aan zwangerschaps aankondigingen…

Het aankondigen van een zwangerschap is altijd een feestje! Direct zijn er 101 onderwerpen om uitgebreid over te kletsen. Welke kinderwagen koop je, wat voor kleur wordt de babykamer, ben je al misselijk en hoe gaat de kleine spruit heten? Genoeg om over te praten, en met een beetje geluk heb je niet steeds met iedereen hetzelfde gesprek…

Gek genoeg hebben we het honderduit over de maanden die komen gaan, maar nooit over de tijd voordat je bezwangerd en wel rondliep. Terwijl hier meestal wel een aantal maanden aan vooraf gaan. Gemiddeld is 30% van de vrouwen binnen drie maanden zwanger. Dat betekent dat de andere 70% langer dan drie maanden probeert om zwanger te worden. Uit eigen ervaring weet ik, dat dit best wel eens frustrerend kan zijn. Elke maand dat het niet gelukt is, is stiekem toch een teleurstelling. Sterker nog. Na drie maanden is die teleurstelling niet heel stiekem meer.

Daarom vanaf nu voor iedereen die weet waar ik het over heb, maar vooral voor de mensen die daar geen idee van hebben, deze serie blogs. Over zwanger worden. Of eigenlijk, niet zwanger worden. Maar het wel graag willen.

Welgeteld zijn wij nu een jaar verder. De eerste keer zwanger worden was een laaiend succes! Binnen een maand was Mila daar. Of tenminste de foetus, toen nog bekend als “De Rijstkorrel” (niet erg creatief, ik weet het). We namen daarom rustig de tijd voordat we met een tweede aan de slag gingen. Ook een beetje door Mama, die wilde graag zonder pregnancy-belly in trouwjurk. Het was voor velen dan ook geen verrassing dat wij na een amazing Trouw Weekend (daarover een andere keer meer), over gingen van “oefen-modus” naar “schiet-maar-raak”.

Dat brengt me meteen bij fase 1; Top-Secret vs Openbaar Project
Er zijn voor- en nadelen aan het delen van jullie nieuwste Baby-Project met de buitenwereld. Ik ben dol op lijstjes dus daar gaan we:
Voordelen
– Als er weer een maand voorbij is waarin het project niet is voltooid, kun je klagen. Bij iedereen.
– Pre-zwangerschapspret kun je alvast delen, met mensen die dat op prijs stellen (lees: mannen willen niet zwijmelen over 8 verschillende ledikantjes)
– Tips kun je vragen en ovulatieperikelen delen met vriendinnen
– Die lieve knuffel van een vriendin als de zoveelste bolle-baby-buik voorbij stiefelt langs het terras

Nadelen
– Bij ieder feestje zijn de ogen op jou gericht zodra er iets wordt ingeschonken… De hamvraag (die niemand stelt) “Zit er alcohol in?”
– Om bovenstaande reden kun je de zwangerschap niet lang geheim houden.
– Soms kan een meelijwekkende blik op je (over)volle wijnglas behoorlijk irriteren (lees: snikkend wijn achterover gooien)
– Iedereen, echt iedereen, heeft tips over hoe je het beste het allerknapste, slimste kind kan verwekken (kan ook een voordeel zijn…)

Kortom, doe wat goed voelt. Voor beide kanten valt iets te zeggen! In ons geval was er weinig ontwijken aan. En voor de mensen die het niet wisten, die hebben de hint vast begrepen na deze eerste blog…

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *